Logo 112Scherpenzeel

Redactie overig 0 reactie(s) do 30 maart 2023, 17:09

Controles bij autobedrijven in Barneveld, Nijkerk en Scherpenzeel tijdens actieweek tegen heling

REGIO – De gemeenten Barneveld, Scherpenzeel en Nijkerk hebben woensdag 29 maart controles uitgevoerd bij diverse bedrijven in de autobranche. Deze controles maken deel uit van een speciale regionale actieweek tegen heling.

Uit onderzoek is gebleken dat de autobranche vatbaar kan zijn voor criminele activiteiten. Niet alleen om geld wit te wassen, maar bijvoorbeeld ook voor het inbouwen van verborgen ruimtes in auto’s om geld of verdovende middelen te vervoeren. Het grote deel van de automotive bedrijven dat zich wel aan de wet houdt, heeft last van deze malafide bedrijven. Die zorgen voor oneerlijke concurrentie en doen afbreuk aan het imago van de branche.

Resultaat en vervolg

De controles zijn woensdag uitgevoerd bij verschillende bedrijven in de gemeente. Dat een bedrijf gecontroleerd is, hoeft niet te betekenen dat er sprake is van strafbare feiten.

Bij drie bedrijven zijn verschillende overtredingen geconstateerd. Bij één bedrijf werd illegale bewoning door medewerkers aangetroffen. De brandweer constateerde dat de situatie brandgevaarlijk was en er geen nooduitgang aanwezig was. Deze woning is met spoedbestuursdwang gesloten. De Nederlandse Arbeidsinspectie stelt bij dit bedrijf nader onderzoek in.

Bij de controle van een tweede bedrijf is illegale woonruimte en een tweede onderneming aangetroffen, die niet ingeschreven was. Bij het derde bedrijf is een aantal milieuovertredingen geconstateerd. Hier gaat de omgevingsdienst aanvullende controles uitvoeren.

Digitaal opkopersregisters

Om ervoor te zorgen dat heling makkelijker is op te sporen zijn ondernemers verplicht hun goederen te registreren in een digitaal opkopersregister (DOR).

Bij de controle is gekeken of deze registraties op orde zijn. Bij geen enkel bedrijf was een DOR-registratie aanwezig. De ondernemers zijn uitgenodigd voor een workshop in het gemeentehuis.

Deze uitnodiging zal ook uitgaan naar alle andere bedrijven in de gemeente Barneveld die een (digitaal) opkopersregister moeten bijhouden. Daar krijgen zij uitleg over het register en het belang ervan voor de aanpak van heling.

Burgemeester Jacco van der Tak: “Iedere ondernemer kan bijdragen aan een veilig ondernemersklimaat in de gemeente Barneveld. Door scherp te zijn op mogelijke criminele activiteiten, maar ook door goederen goed te registreren. Want zo helpen zij veiligheidspartners weer bij het opsporen van mogelijke criminaliteit.“

Het lokale 112 nieuws elke avond in je mailbox?

Schrijf je dan hieronder in voor onze nieuwsbrief.


Reacties

Reageren op dit artikel is niet meer mogelijk

Ook interessant

Weersverwachting Scherpenzeel

Volg ons

Volg ons

Copyright © 112Scherpenzeel
!

Ads

Advertenties worden geblokkeerd

Oeps! Onze advertenties worden geblokkeerd. Dit vinden wij jammer, want dankzij de advertenties is deze website gratis toegankelijk.

Steun ons alsjeblieft door deze Adblock-extensies of -software uit te schakelen.

Browsers als Firefox en DuckDuckGo staan soms te strikt ingesteld waardoor onze website niet goed werkt. Pas deze instelling aan of zet onze website op de whitelist.