Logo 112Scherpenzeel

Redactie algemeen 0 reactie(s) do 13 januari 2022, 16:44

Gelders bedrijf in medische goederen krijgt gestolen miljoenen na fraude terug

GELDERLAND – Een bedrijf uit Gelderland dat vorig jaar slachtoffer is geworden van internationale fraude heeft ruim 1.5 miljoen euro terug gestort gekregen vanuit Indonesië.

Het Gelderse bedrijf dacht zaken te doen met een vaste leverancier uit Korea bij de levering van een grote hoeveelheid Covid-19 sneltesten. Waarschijnlijk hebben criminelen toegang gekregen tot de mailwisseling tussen de bedrijven. Zo lukte het om via valse e-mailadressen en een valse factuur het bedrag over te maken naar een rekening die uitkwam in Indonesië. Deze vorm van oplichting heet BEC-fraude, oftewel Business Email Compromise fraude.

Uiterst slinks
Op uiterst slinkse wijze is deze vorm van fraude uitgevoerd. Er werd zelfs een nepfirma opgericht. Het gedupeerde bedrijf kwam er in oktober achter dat betaalde facturen niet bij het Koreaanse bedrijf waren binnengekomen. Een deel van de totale schade is door de Indonesische autoriteiten teruggestort op de rekening van het gedupeerde bedrijf.

Aanhoudingen
In het onderzoek vorig jaar zijn vier verdachten aangehouden in Indonesië. Zij hebben straffen opgelegd gekregen tot 5 jaar. De hoofdverdachte uit Nigeria is tot op dit moment spoorloos.

Internationale samenwerking
In dit onderzoek heeft het Cybercrimeteam Oost-Nederland samen opgetrokken met de Koninklijke Marechaussee en met de Criminal Investigation Department (CID) van de Indonesische Politie. Zo is er vol ingezet op het veiligstellen van de ontvreemde geldbedragen. Door snel handelen en een goede internationale politionele samenwerking kon de gebruikte bankrekening van de daders worden bevroren, waarbij een groot deel van het geld veilig kon worden gesteld.

Door het wereldwijd strategisch plaatsen van liaisonofficieren kunnen de politie en de Koninklijke Marechaussee doeltreffend internationaal samenwerken op strafzaken. Naast dit bedrijf hebben de verdachten ook een Italiaans bedrijf op dezelfde manier opgelicht. Ook dat bedrijf heeft een deel van het gestolen geld terug.

Reacties

Reageren op dit artikel is niet meer mogelijk

Ook interessant

Weersverwachting Scherpenzeel

Volg ons

Volg ons

Copyright © 112Scherpenzeel
!

Ads

Advertenties worden geblokkeerd

Oeps! Onze advertenties worden geblokkeerd. Dit vinden wij jammer, want dankzij de advertenties is deze website gratis toegankelijk.

Steun ons alsjeblieft door deze Adblock-extensies of -software uit te schakelen.

Browsers als Firefox en DuckDuckGo staan soms te strikt ingesteld waardoor onze website niet goed werkt. Pas deze instelling aan of zet onze website op de whitelist.