Logo 112Scherpenzeel

Redactie algemeen 0 reactie(s) di 28 maart 2023, 3:23

iDEAL: Hoe werkt het populaire betaalsysteem eigenlijk?

Tegenwoordig zijn digitale betaalmiddelen niet meer weg te denken. Of we nu een reis boeken, ons streamingabonnement betalen of goederen bestellen. Methoden als een gewone bankoverschrijving zijn al lang niet meer in de mode, omdat alles zo snel mogelijk moet worden verwerkt voor alle betrokken partijen en bovendien uiterst fraudebestendig moet zijn. 

Daarom is het al lang mogelijk om overal te betalen met een creditcard of via een grote derde partij zoals bijvoorbeeld PayPal, om alle geldtransacties volledig digitaal af te handelen. Een andere uiterst populaire optie is om vanaf de eigen rekening toegang te krijgen tot diverse methoden voor directe overboeking. Met name de iDEAL-dienst is hiervoor wijdverbreid geraakt, waardoor u het bijbehorende logo in talloze webwinkels aantreft.

De verspreiding is al zo ver gevorderd dat men zich bij het zoeken naar bepaalde dienstverleners uitsluitend kan richten op wie deze gerenommeerde vorm van betalen aanbiedt. Zo zijn bijvoorbeeld de beste iDEAL casino’s van Nederland, autoverhuurbedrijven of zelfs verzekeringsmaatschappijen te vinden. Maar hoe werkt een overboeking via iDEAL eigenlijk precies en wat zijn de voordelen van het systeem?

Hoe werkt het betalingssysteem eigenlijk en waar wordt het gebruikt?

iDEAL is een digitale betaalmethode waarmee voor een specifieke betalingstransactie een beveiligde toegang tot het internetbankieren van de koper tot stand wordt gebracht. Het kan alleen door Nederlandse klanten worden gebruikt, hoewel ook buitenlandse webwinkels de dienst kunnen implementeren om zo de Nederlandse markt aan te boren. 

In feite is het niet ongebruikelijk dat verschillende Europese landen hun respectievelijke tegenhanger hiervan hebben – in Duitsland is dit bijvoorbeeld Giropay. Dit is uiteindelijk te wijten aan het feit dat de verschillen in bankrecht over de landsgrenzen heen nog te groot zijn, zelfs binnen de Europese Unie, om hier zonder problemen overkoepelende oplossingen te kunnen invoeren. Het bedrijf iDEAL is sinds 2005 op de markt en behoort tegenwoordig tot het moederbedrijf Currence, dat ook Chipknip en de PIN-betaalkaart exploiteert. Het doorslaande succes van iDEAL is vooral de laatste jaren duidelijk geworden en is nog versterkt door de toegenomen online activiteiten. In principe is het betaalproces vrij eenvoudig.

Met behulp van iDEAL wordt een veilige verbinding met het internetbankieren van de gebruiker tot stand gebracht en wordt cyber crime voorkomen. De gebruiker moet inloggen met een dubbel beveiligde procedure om frauduleuze activiteiten te voorkomen. Het verschuldigde bedrag wordt via een directe overschrijving van de rekening van de gebruiker afgeschreven. Het bedrag wordt vervolgens rechtstreeks doorgestuurd naar de koper, zodat de transactie uiterst snel wordt afgerond.

Voortdurend toenemende acceptatie

Op dit moment werken de volgende binnenlandse banken samen met iDEAL: ABN AMRO, ASN Bank, Bunq, Handelsbanken, ING, Knab, Rabobank, RegioBank, SNS Bank, Triodos Bank en Van Lanschot Bankiers. Alles is aan beide zijden online realtime te volgen en elke transactie kan overzichtelijk worden toegewezen. Nadat de betaling succesvol is uitgevoerd, vindt een automatische doorverwijzing plaats naar de webwinkel of de website van de betreffende incassant. In de tussentijd sluit het eerder geopende online-bankingsysteem vanzelf op de achtergrond af, zonder dat de koper eraan hoeft te denken zich actief af te melden. Deze technische verfijning biedt ook extra bescherming. De hoge mate van gegevensbeveiliging bij deze vorm van directe online overboeking ontstaat enerzijds doordat de website van de bank of de bijbehorende mobiel bankieren app al ingebouwde veiligheidsprocedures heeft. 

Anderzijds is iDEAL ook verantwoordelijk voor het zodanig inrichten van de interface dat een zeer hoog niveau van data-encryptie wordt gebruikt en meerdere beveiligingsprotocollen worden toegepast. Logisch dus dat iDEAL al lang door meer dan 100.000 webwinkels wordt gebruikt en dat binnen de binnenlandse e-commerce inmiddels meer dan 60 procent van de aankopen via dit kanaal verloopt. Ook voor online diensten is deze praktische manier van geld overmaken, waar zelfs aan de kant van de koper geen extra kosten aan verbonden zijn, erg populair. Dankzij dit hoge percentage is iDEAL de meest gebruikte betaalmethode in Nederland. Kijken we naar andere buurlanden, dan spelen credit- en debitcards nog steeds een veel belangrijkere rol.

Wat zijn de voordelen voor leveranciers op het internet?

Voor handelaren is het duidelijk dat zij baat hebben bij het aanbieden van deze methode. Zij zijn namelijk onmiddellijk op de hoogte van de betaling die is verricht, terwijl alle transacties digitaal in hun banksysteem worden ingevoerd. Dit maakt het uiterst eenvoudig om bij te houden welke bestelling al verzonden kan worden. Al met al worden de processen dus aanzienlijk versneld, en juist die snelheid is een belangrijk argument om de klanttevredenheid te garanderen. Zijn eigen betalingsgegevens zijn uiteraard ook beschermd door de hoge veiligheidsmaatregelen. Bovendien loopt de verkoper geen risico om achter zijn geld aan te lopen. Als er niet genoeg geld op de rekening van de klant staat voor de beoogde overschrijving, wordt de aankoop automatisch geannuleerd. 

Ook niet te verwaarlozen is het feit dat webwinkeliers een voordeel hebben op het gebied van vertrouwen, omdat samenwerking met gerenommeerde betaalproviders ook de geloofwaardigheid van de webshop of het online bedrijf bevordert. De kosten voor het gebruik van iDEAL blijven beheersbaar, omdat er alleen betaald hoeft te worden voor elke transactie die daadwerkelijk plaatsvindt. 

Om een uitgebreide klantenservice te kunnen bieden die voldoet aan de eisen van deze tijd, moeten webwinkeliers beschikken over een breed scala aan betaalmogelijkheden. Dit betekent dat hoe breder zij hierin zijn gepositioneerd, hoe groter hun klantenbestand zal zijn. Het is dus niet voldoende om je te richten op iDEAL omdat nog niet alle klanten hiermee bekend zijn of om bepaalde redenen toch de voorkeur geven aan andere methoden.

Waarom is iDEAL een goede keuze voor gebruikers?

Natuurlijk profiteren ook de klanten van de toegang tot een dergelijk veilig betalingssysteem. De combinatie van dubbele verificatie en hoge gegevenscodering creëert maximale veiligheid voor hun banktransacties. Dit betekent dat er geen persoonlijke gegevens hoeven te worden vrijgegeven, waardoor u minder kwetsbaar bent voor online fraude of aanvallen van hackers.

De transactie die heeft plaatsgevonden wordt onmiddellijk bevestigd en daarna kan men onmiddellijk verder surfen terwijl alle toegangen weer sluiten. En natuurlijk profiteert ook de koper sterk van de snelheid van de hele transactie. Wel moet worden vermeld dat een eenmaal gedane betaling via iDEAL niet zomaar kan worden teruggedraaid.

Bovendien is er geen kopersbescherming, zoals bij aanbieders van derden zoals PayPal. Dus als u ondanks een betaling geen goederen ontvangt, moet u het probleem zelf met de verkoper oplossen.

Reacties

Reageren op dit artikel is niet meer mogelijk

Ook interessant

Weersverwachting Scherpenzeel

Volg ons

Volg ons

Copyright © 112Scherpenzeel
!

Ads

Advertenties worden geblokkeerd

Oeps! Onze advertenties worden geblokkeerd. Dit vinden wij jammer, want dankzij de advertenties is deze website gratis toegankelijk.

Steun ons alsjeblieft door deze Adblock-extensies of -software uit te schakelen.

Browsers als Firefox en DuckDuckGo staan soms te strikt ingesteld waardoor onze website niet goed werkt. Pas deze instelling aan of zet onze website op de whitelist.