Logo 112Scherpenzeel

Redactie landelijk 0 reactie(s) ma 22 mei 2023, 17:53

Ik ga kamperen en ik neem mee

Laatst bijgewerkt: maandag 22 mei 2023 om 19:17 uur

Als je gaat kamperen, doe dit dan veilig. In huis heb je misschien al een goed vluchtplan, rookmelder(s) en een blusdeken. Het is belangrijk om ook dan de brandveiligheid in de gaten te houden.

Veilig stroomverbruik

Ook tijdens het kamperen maken we vaak gebruik van een koelkast of koffiezetapparaat. Van dit soort huishoudelijke artikelen bestaan speciale campingversies met een laag stroomverbruik. Daarnaast zijn er ook omvormers en accu’s op de markt, waarmee je het stroomverbruik in je caravan op een veilig niveau houdt. Controleer ook de bedrading van je apparaten om het risico op brand te verkleinen.

CEE-aansluiting

De spanningswaarden in een caravan zijn 220 volt en 12 volt. Wil je een aansluiting van een caravan op een 220-voltinstallatie, gebruik dan de blauwe, spatwaterdichte CEE-stekker, een neopreenkabel van maximaal twintig meter lang en rol de kabel altijd helemaal af. Zo voorkom je warmteontwikkeling en daarmee kortsluiting. Heeft je caravan geen CEE-aansluiting? Dan is het raadzaam om een aardlekschakelaar te plaatsen. Zorg er ook voor dat de metalen delen van de caravan (wanden, chassis, aanrechtblad) geaard zijn.

Opeens toch brand tijdens het kamperen. Wat nu?

  • Probeer de brand zelf te blussen. Lukt dat niet of bij twijfel: bel 1-1-2
  • Meld de brand bij receptie of portier
  • Verwijder gasflessen uit de omgeving
  • Waarschuw andere campinggasten
  • Zorg voor een vrije aanrijroute voor de hulpverleners
  • Geef de brandweer informatie over eventuele slachtoffers en over hoe de brand is ontstaan.

Voorkom een koolmonoxidevergiftiging

Hang altijd een koolmonoxide melder in de caravan, zodat je op tijd gewaarschuwd wordt voor een eventuele koolmonoxidevergiftiging.

Heb je een apparaat dat met een vlam werkt, bijvoorbeeld een kooktoestel, kachel, koelkast of lamp? Zorg dan altijd voor voldoende ventilatie. Een apparaat dat kerosine, olie of gas verbrandt in combinatie met weinig ventilatie, kan een koolmonoxidevergiftiging veroorzaken.

Ik ga kamperen en ik neem mee

  • een rookmelder
  • een koolmonoxidemeldermelder
  • een brandblusser(tje)
  • een EHBO koffer(tje)

Bron: Brandweer.nl

Reacties

Reageren op dit artikel is niet meer mogelijk

Ook interessant

Weersverwachting Scherpenzeel

Volg ons

Volg ons

Copyright © 112Scherpenzeel
!

Ads

Advertenties worden geblokkeerd

Oeps! Onze advertenties worden geblokkeerd. Dit vinden wij jammer, want dankzij de advertenties is deze website gratis toegankelijk.

Steun ons alsjeblieft door deze Adblock-extensies of -software uit te schakelen.

Browsers als Firefox en DuckDuckGo staan soms te strikt ingesteld waardoor onze website niet goed werkt. Pas deze instelling aan of zet onze website op de whitelist.