Logo 112Scherpenzeel

Redactie landelijk 0 reactie(s) wo 09 augustus 2023, 8:56

Nederlandse overheid is steeds veranderende regels van X (Twitter) zat en experimenteert met Mastodon

Laatst bijgewerkt: woensdag 9 aug 2023 om 21:58 uur

De Nederlandse overheid experimenteert met Mastodon, één van de populairste tegenhangers van X (voorheen Twitter). Met een eigen server op het decentrale Mastodon heeft de overheid de eigen touwtjes in handen en is zij niet afhankelijk van commerciële partijen en beleidsregels die regelmatig veranderen.

De Mastodon-server van de overheid is vanaf deze week werkzaam. De server is beschikbaar via de url social.overheid.nl en bedoeld voor accounts van overheidsorganisaties en bewindspersonen.

Mastodon is een gefedereerd sociaal medium (‘federated social media’). Dit betekent dat iedereen een Mastodon-server kan opzetten en deze kan laten samenwerken met het netwerk van Mastodon-servers. Gegevens van gebruikers zijn dus niet in handen van één partij en komen ook niet op één plek samen. Via een Mastodon-account kan je korte berichten delen en op andere accounts reageren. Ook burgers met een account op een andere Mastodon-server kunnen overheidsorganisaties volgen en op hun berichten reageren.

Pilot om stapsgewijs te leren

De Mastodon-omgeving van de overheid is een pilot-omgeving. Op dit moment is daar ruimte voor zo’n 20 organisaties om de komende maanden te beproeven waar men bij het gebruik (voor communicatie) tegenaan loopt. Dat geeft de mogelijkheid om te leren en vervolgens verdere verbeterstappen te kunnen zetten. In de tweede helft van 2023 wordt de pilot geëvalueerd.

Een publiek alternatief

Met een aparte Mastodon-server voor de overheid geeft staatssecretaris Van Huffelen ruimte aan een alternatief voor bestaande online platforms. Grote berichtenplatforms hebben veel invloed op bijvoorbeeld de toegang tot berichtgeving. Met de start van social.overheid.nl. stimuleert de overheid een alternatief dat is vormgegeven vanuit publieke waarden.

Reacties

Reageren op dit artikel is niet meer mogelijk

Ook interessant

Weersverwachting Scherpenzeel

Volg ons

Volg ons

Copyright © 112Scherpenzeel
!

Ads

Advertenties worden geblokkeerd

Oeps! Onze advertenties worden geblokkeerd. Dit vinden wij jammer, want dankzij de advertenties is deze website gratis toegankelijk.

Steun ons alsjeblieft door deze Adblock-extensies of -software uit te schakelen.

Browsers als Firefox en DuckDuckGo staan soms te strikt ingesteld waardoor onze website niet goed werkt. Pas deze instelling aan of zet onze website op de whitelist.