Laatste alarmering:
Datum vandaag Tijd 11:47:03 Oms-alarm De Heijgraeff De Boog De Heygraeff Woudenberg 096434 Prio Hoog Eenheid | Brandweer Woudenberg (Chauffeurs)
zaterdag 22 februari 2020

Archief

Veel schade bij aanrijding op de A1 ter hoogte van Terschuur

Gemaakt: Zondag, 22 september 2019 22:05

TERSCHUUR - Op de A1 bij Terschuur zijn zondagavond rond 21:15 uur twee voertuigen op elkaar gebotst. Bij de aanrijding raakte niemand ernstig gewond wel zijn de betrokkenen door ambulancemedewerkers onderzocht.

 

De schade aan beide auto's is aanzienlijk. Door het ongeval en de berging was de weg korte tijd afgesloten vanuit Amersfoort naar Barneveld. Hoe het ongeval kon gebeuren is niet bekend.

Wederom een ongeval in de bekende bocht van A1 naar A30 in Barneveld

Gemaakt: Dinsdag, 24 september 2019 19:47

BARNEVELD - In de bekende bocht op de A30 bij Barneveld zijn dinsdagavond rond 19:00 uur twee auto's met elkaar in botsing gekomen.

 

Eén van de automobilisten ging vermoedelijk te hard door de bocht op het natte wegdek en kwam via de vangrail tegen een andere auto aan. De inzittenden van beide auto's raakte niet gewond. Wel moesten beide auto's afgesleept worden door een berger. Door het ongeval was 1 rijbaan richting Ede enige tijd dicht.

Landbouwmachine in brand bij bedrijf in Scherpenzeel

Gemaakt: Woensdag, 25 september 2019 01:41

SCHERPENZEEL - Bij een bedrijf aan 't Zwarte Land in Scherpenzeel heeft in de nacht van dinsdag op woensdag brand gewoed. De brand werd rond 00:45 uur ontdekt, bij aankomst van de brandweer stond een hal onder de rook. Het vuur was echter snel geblust.

 

Een kleine landbouwmachine had vlam gevat. Desondanks is er veel rookschade in het pand. De brandweer heeft het pand geventileerd. De oorzaak van de brand is niet bekend. De brandweer heeft het dak gecontroleerd of er geen doorslag in zit.

 

Volgens woordvoerder Allard Schimmel ter plaatse was de brand door een snelle inzet van de Scherpenzeelse brandweer snel gedoofd.

Brommerrijder gewond bij valpartij in Achterveld

Gemaakt: Woensdag, 25 september 2019 07:27

ACHTERVELD - Op de Moorsterweg tussen Scherpenzeel en Achterveld is woensdagmorgen rond 06:45 uur een brommerrijder gewond geraakt bij een valpartij.

 

De man is door ambulance personeel onderzocht maar hoefde niet naar het ziekenhuis toe. Vermoedelijk is de man op het natte wegdek in de bocht ten val gekomen.

Traumahelikopter landt naast snelweg in Barneveld voor medisch incident met kind

Gemaakt: Vrijdag, 27 september 2019 20:18

BARNEVELD - Op de Scherpenzeelseweg in Barneveld heeft vrijdagavond rond 19:15 uur een medisch incident plaatsgevonden. De traumahelikopter en twee ambulances werden ingezet voor een incident met een kind.

 

De opgeroepen traumahelikopter uit Amsterdam landde op kruising A30/A1 waar er een rendez-vous plaats vond met de ambulance. Het slachtoffer is met onbekend letsel naar het ziekenhuis gebracht.

Derde ongeval in 3 dagen in bekende bocht op A30 bij Barneveld

Gemaakt: Zondag, 29 september 2019 17:24

BARNEVELD - In de bekende bocht op de A30 bij Barneveld zijn zondagmiddag rond 17:00 uur vier inzittenden van een auto met de schrik vrijgekomen na een botsing met de vangrail.

 

De bestuurster ging vermoedelijk te hard door de bocht op het natte wegdek en kwam via de vangrail omgedraaid op de weg te staan. De beschadigde auto moest afgesleept worden door een berger. Door het ongeval was 1 rijbaan richting Ede enige tijd dicht.

 

Afgelopen donderdagavond en zaterdagmiddag was het ook weer raak. Het is het derde ongeval op deze plek in 3 dagen en het zoveelste in maanden.

Verdachte aangehouden na aantreffen hennepkwekerij in bedrijfspand in Scherpenzeel

Gemaakt: Maandag, 30 september 2019 16:23

SCHERPENZEEL - Vandaag heeft de politie in samenwerking met de gemeente Scherpenzeel en de Omgevingsdienst de Vallei een integrale controle bij een bedrijfspand in Scherpenzeel aan de Pluimenweg uitgevoerd. Hierbij werd een in werking zijnde hennepkwekerij ontdekt.

 

Er is een verdachte aangehouden en er lopen diverse onderzoeken naar aanleiding van de aangetroffen situatie. Los van de strafrechtelijke consequenties gaat dit ook vanuit bestuursrecht gevolgen voor de verdachte(n) hebben.

Politie zet slimme camera´s in tegen afleiding in het verkeer

Gemaakt: Maandag, 30 september 2019 20:30

NEDERLAND - De politie gebruikt vanaf dinsdag 1 oktober zogeheten slimme camera´s om afleiding in het verkeer tegen te gaan. Automobilisten die bellen of appen achter het stuur kunnen hiermee bekeurd worden op kenteken. De bedoeling is om de verkeersveiligheid te vergroten.

 

Door kunstmatige intelligentie heeft de camera geleerd te herkennen als een bestuurder tijdens het rijden een mobiel elektronisch apparaat in de hand houdt. Dat kan een telefoon zijn, maar ook bijvoorbeeld een tablet of een navigatiesysteem. De camera maakt een foto van de overtreder en het kenteken van het voertuig. Een politieagent beoordeelt of de camera een juiste constatering heeft gedaan. Als dit het geval is, gaat er een melding naar het Centraal Justitieel Incasso Bureau en krijgt de kentekenhouder de bekeuring (a 240 euro) automatisch thuis. Heeft deze persoon niet zelf gereden, maar heeft iemand anders de overtreding gemaakt, dan moet hij of zij aangeven wie er achter het stuur heeft gezeten.


De camera´s worden in eerste instantie gebruikt door politiemedewerkers van de Landelijke Eenheid en de Eenheid Midden-Nederland.

 

Afleiding belangrijke oorzaak voor ongelukken
´De aandacht bij het verkeer houden is belangrijk. Afleiding kan namelijk levensgevaarlijke gevolgen hebben. Er vallen nog teveel doden en gewonden in het verkeer in het algemeen en door afleiding in het bijzonder´, zegt projectleider Infra Egbert-Jan van Hasselt. ´De aanpak van afleiding is daarom een topprioriteit. Om handhaving op grote schaal te kunnen realiseren, zoeken we steeds naar innovatieve manieren om dat te kunnen doen. De slimme camera´s zijn daar een voorbeeld van. Daarnaast is er ´gewone´ handhaving en gebruiken we onder meer bussen en spotters op viaducten om afleiding tegen te gaan.´


De overheid probeert via de MONO-campagne bestuurders te wijzen op het gevaar van afleiding in het verkeer.

 

In 2018 werden ruim 80.000 boetes opgelegd voor handheld bellen; in 2017 lag dit aantal op 74.561.

Lange files op de snelweg door protesterende boeren op weg naar Den Haag

Gemaakt: Dinsdag, 01 oktober 2019 06:31

DEN HAAG - Vandaag wordt er een grote actie verwacht van de boeren door het hele land. Ondanks het verbod van landbouwvoertuigen op de snelweg hebben ze bij Vathorst de A28 gepakt, wat zorgt voor een lange file richting Utrecht. Ook op de A2 zorgen boeren voor opstoppingen.

 

Zo'n 250 tot 300 trekkers gingen vanmorgen vroeg over de rijksweg A28 richting Den Haag. In plaats van een rit door de polder kozen de actievoerders er uiteindelijk toch voor de snelweg te nemen. Door de actie van de boeren dreigt het een zware ochtend spits te worden.

 

Het boerenprotest draait om respect. De agrariërs eisen meer waardering voor hun werk en willen niet langer 'overal' de schuld van krijgen. De discussie rondom de stikstofproblematiek dreigt er volgens hen opnieuw op uit te draaien dat boeren hun bedrijfsvoering moeten aanpassen of zelfs moeten stoppen. Druppel die de emmer deed overlopen, was een proefballonnetje van D66 om de veestapel te halveren.

Boeren onderweg naar huis na protest actie in Den Haag

Gemaakt: Dinsdag, 01 oktober 2019 20:59

REGIO – Het massale protest van de boeren is over het algemeen ordelijk verlopen. De duizenden boeren moesten natuurlijk ook weer naar huis en dat ging grotendeels via de snelwegen.

 

Op de vele bruggen die de tractoren passeerden stonden vele honderden mensen. De geluiden die je daar hoorde waren over het algemeen positief.

Veel schade bij aanrijding op de oprit A12 in Maarsbergen

Gemaakt: Woensdag, 02 oktober 2019 17:28

MAARSBERGEN - Op de A12 bij Maarsbergen zijn woensdagmiddag rond 17:00 uur twee auto's op elkaar gebotst. De schade is aanzienlijk.

 

Het ongeluk gebeurde op de oprit van de A12 richting Arnhem. Beide inzittenden zijn door het ambulance personeel behandeld. De brandweer heeft de voertuigen veilig gesteld op brand en lekkages. Beide auto's moeten afgesleept worden. In elk geval 1 van de inzittende moest naar het ziekenhuis toe.

Belgische vrachtwagen muurvast in sloot Scherpenzeel

Gemaakt: Donderdag, 03 oktober 2019 16:09

SCHERPENZEEL - Op de kruising Kolfschoterdijk met de Moorsterweg in Scherpenzeel is donderdagmorgen een vrachtwagen in de sloot geraakt. De Franse chauffeur die voor een Belgisch bedrijf werkt moest gaan lossen en pakte de bocht te krap en kwam muur vast te zitten. De trailer is geladen met 22 ton diervoeding.

 

Een bergingsbedrijf wordt ingezet om de wagen uit de sloot te halen. Zover men nu kan zien valt de schade nog mee.

Uniek kijkje op de thuisbasis van de traumahelikopter in Volkel

Gemaakt: Vrijdag, 04 oktober 2019 04:52

VOLKEL - Donderdag 3 oktober was er bij het Mobiel Medisch Team op Vliegbasis Volkel een foto-moment voor een aantal fotografen die daar op uitnodiging van de website traumaheli-mmt.nl waren.

 

Alle feiten en weetjes die je áltijd al wilde weten over de traumahelikopter:

 

Inzet

Gemiddeld zes keer per dag en 2000 keer per jaar.

 

Oproep

Het team is in twee minuten op weg en gemiddeld in een kwartier op de plek van het ongeval. Onderweg is er voortdurend contact met de meldkamer en eventueel met een ambulance die onderweg is naar het ongeval of al ter plaatse is. De traumaheli brengt het ziekenhuis naar de patiënt. In de meeste gevallen (90%) vervoert niet de heli, maar een ambulance het slachtoffer naar het traumacentrum.

 

Ter plekke

• De arts gaat direct met de 'primaire tas' en zo nodig met het echoapparaat naar het slachtoffer.
• De verpleegkundige blijft bij het toestel tot de rotor stilstaat en assisteert daarna de arts bij de hulpverlening.
• De piloot blijft bij de helikopter en houdt de landingslocatie veilig.

 

Aan boord

• Medische apparatuur zoals monitor voor bewaking van vitale functies, uitzuigapparatuur, beademingsapparaat en medicijnpomp
• Medicamenten voor bijvoorbeeld narcose en pijnbestrijding
• Diverse materialen om levensreddende operaties op straat mee uit te voeren.

 

Helikopter

• Type: Eurocopter EC 135 (alle Nederlandse traumaheli's zijn van dit model)
• Max. gewicht: 2835 kg (all up mass)
• Max. snelheid: 140 knopen (260 km/u)
• Brandstof: kerosine, max. 710 liter
• Lengte: 12,16 meter
• Diameter rotor: 10,20 meter

 

Aandrijving

• 2 straalmotoren, leveren elk een continu vermogen van 562 SHP (Shaft Horse Power)
• De hoofdrotor draait met 440 toeren per minuut.

 

Piloot

• Is specifiek voor dit werk getraind
• Heeft uitgebreide vliegbevoegdheid (HEMS)
• Werkt 38 uur per week in ploegendienst
• Maakt dagen van circa 13 uur
• 50% van het werk bestaat uit nachtdiensten
• Is in dienst van ANWB-MAA.

 

Landingsplaats

• Bij daglicht, binnen en buiten de bebouwde kom, is er een open ruimte nodig van 25 x 25 meter
• In het donker is er buiten de bebouwde kom een open ruimte nodig van 25 x 50 meter. Binnen de bebouwde kom mag er in het donker alleen geland worden op voorverkende locaties.

 

Team in de helikopter

Teams staan 24 uur per dag, 7 dagen per week, 365 dagen per jaar paraat.
Een team bestaat altijd uit 3 mensen:
• Piloot (in dienst bij ANWB)
• Arts
• Verpleegkundige

 

Teamleden zijn geselecteerd op basis van relevante ervaring om dit veeleisende werk te doen. Arts en verpleegkundige hebben uitgebreide medische bevoegdheden. De samenstelling wisselt uit een landelijke poule van 120 bemanningsleden: 30 piloten, 40 verpleegkundigen en 50 artsen. De arts beslist over de inzet, de piloot besluit of en hoe er gevlogen wordt, de verpleegkundige navigeert.

Drie doden door besmetting, Jumbo en ALDI roepen vleeswaren terug

Gemaakt: Vrijdag, 04 oktober 2019 15:44

NEDERLAND - Supermarktketen Jumbo roept meer dan 130 soorten vleeswaren terug, omdat ze mogelijk besmet zijn met de listeriabacterie. Door listeria zijn in de afgelopen twee jaar drie mensen overleden en kreeg een vrouw een miskraam, meldt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). De bron van de problemen ligt mogelijk bij vleeswarenproducent Offerman.

 

Jumbo neemt per direct een deel van de vleeswaren uit de schappen. Jumbo vraagt klanten om deze vleeswaren niet te consumeren en terug te brengen naar één van haar winkels. Vleeswaren die nog in de schappen liggen zijn veilig om te consumeren.

 

Zwangere vrouwen moeten oppassen
Listeria is een bacterie die een voedselinfectie kan veroorzaken. De kans op besmetting met listeria is klein, maar de gevolgen kunnen dus zeer ernstig zijn. Vooral zwangere vrouwen moeten oppassen omdat het bij die groep kan leiden tot een miskraam of vroeggeboorte. Mensen die vragen hebben over hun gezondheid wordt aangeraden om contact op te nemen met hun huisarts.

Ravage op A1 na aanrijding met zes auto's bij Terschuur

Gemaakt: Zaterdag, 05 oktober 2019 16:51

TERSCHUUR - Op de A1 bij Terschuur zijn zaterdagmiddag 5 oktober zes auto's met elkaar in botsing gekomen. Het ongeval vond omstreeks 15:50 uur plaats in de richting van Amersfoort.

 

Bij de aanrijding raakte niemand gewond maar de ravage is groot. De weg is deels dicht om de beschadigde auto's af te slepen.

Auto in de vangrail in bekende bocht A1/A30 Barneveld

Gemaakt: Zondag, 06 oktober 2019 19:30

BARNEVELD - Zondag 6 oktober is in de bocht van de A1 naar de A30 in Barneveld een auto in de slip geraakt en tegen de vangrail beland. De bestuurster bleef ongedeerd.

 

Een ter plaatse gekomen berger heeft de auto weer recht gezet waarna ze zelf haar eigen weg weer kon vervolgen.

Brandweer van Lunteren en Renswoude rukken uit voor 'brand'

Gemaakt: Maandag, 07 oktober 2019 22:02

LUNTEREN - Aan de Postweg in Lunteren is maandagavond brand uitgebroken in een werkplaats. De brandweer van Lunteren en Renswoude rukte rond 20:00 uur uit naar Snellen Stenen.

 

Gelukkig bleek het om een geplande oefening te gaan. Ook een OvD uit Ede en de hoogwerker uit barneveld deden mee aan de oefening. Bij een bedrijfsongeval was iemand klem komen te zitten onder een heftruck. Ook was er brand ontstaan op een zolderverdieping met een doorslag naar een andere ruimte waar nog een grote dieseltank stond. De brandweer korpsen konden na ongeveer een uur weer inpakken. De brandweer korpsen bedanken Snellen Stenen voor het beschikbaar stellen van de locatie.

 

Voor de brandweer korpsen is het doel van de oefening de onderlinge samenwerking te versterken bij incidenten. Zeker omdat het korps Renswoude onderdeel is van de Veiligheids Regio Utrecht en de korpsen van Barneveld en Lunteren onderdeel zijn van de Veiligheids en Gezondheidsregio Gelderland Midden.

Defensie oefent in omgeving Leusden, Barneveld en Lunteren

Gemaakt: Dinsdag, 08 oktober 2019 17:06

REGIO - Op 9 en 10 oktober 2019 oefent Defensie in het gebied in de omgeving van Leusden, Barneveld en Lunteren. Er wordt alleen gebruikgemaakt van openbare wegen en paden.

 

Mocht er ondanks alle voorzorgmaatregelen schade ontstaan, meld je dit via jdvclaims@mindef.nl.

Suïcides voorkomen door opleiding van artsen en hulpverleners

Gemaakt: Dinsdag, 08 oktober 2019 17:21

NEDERLAND - Om het aantal suïcides terug te dringen is het nodig suïcidepreventie een structurele plaats te geven in de opleidingen van artsen en hulpverleners. Dan hebben zorgprofessionals een goede basis als zij te maken krijgen met patiënten met suïcidaal gedrag. Nu ontbreekt het hen te vaak aan de nodige bekwaamheden. De veiligheid van kwetsbare patiënten is in het geding.

 

De ondertekenaars streven na dat:

  1. Vastleggen in landelijke opleidingseisen: …de Staatssecretaris van VWS de beroepsgroepen vraagt om kennis en vaardigheden, die nodig zijn voor suïcidepreventie, op te nemen in hun curricula met een focus op 2020. En consequenties te trekken uit die aanpassingen voor de landelijke opleidingseisen voor de uitoefening van het beroep van psycholoog, psychiater, SEH arts, verpleegkundige, POH-er, huisarts en andere relevante beroepsgroepen.
  2. Structurele plaats in de opleiding: …beroepsopleidingen ervoor zorgen dat kennis en vaardigheden voor suïcidepreventie een structurele plaats hebben in de bachelor- en masteropleidingen, hbo opleidingen en in de postacademische opleidingen van de genoemde zorgprofessionals.

 

Verbijsterende feiten

  • Nabestaanden vertellen regelmatig over onveilige zorg voor hun dierbaren omdat artsen en hulpverleners handelingsverlegen zijn. 
  • Suïcidepreventie ontbreekt in de landelijke opleidingseisen van artsen en hulpverleners. 
  • Hulpverleners passen de geldende richtlijnen van hun beroep onvoldoende toe.

 

Suïcide raakt veel mensen 

Een suïcide of een suïcidepoging is een vreselijke gebeurtenis voor alle betrokkenen. Per suïcide gaat dit om ongeveer 135 mensen. 

Er gaan te veel mensen dood door suïcide. Onnodig. Als de juiste hulp op het juiste moment voorhanden zou zijn geweest had het niet zo ver hoeven komen. En onvrijwillig. Want verreweg de meeste mensen die overlijden aan suïcide willen helemaal niet dood. 

 

In 2018 stierven in Nederland 1829 mensen door suïcide (CBS). Zo’n 15.000 zelfbeschadigende pogingen leidden tot behandeling in het ziekenhuis.

 

Om suïcides te voorkomen is het van groot belang dat artsen en hulpverleners al in hun basisopleiding leren hoe met suïcidale patiënten om te gaan en daarbij samen te werken met naasten. Onderzoek laat zien dat passende scholing van zorgprofessionals leidt tot minder suïcides.

 

Meer informatie: www.ivonnevandevenstichting.nl

Ida Bontius, secretaris Ivonne van de Ven Stichting (06 53749281)

Professor Ad Kerkhof (06 13979754)

 

Op de foto van de overhandiging staat (vlnr) Rob van der schoot (lid Raad van Bestuur 113 Zelfmoordpreventie), Ida Bontius (secretaris Ivonne van de Ven Stichting, initiatiefnemer van de petitie), Staatssecretaris Blokhuis, Ad Kerkhof (emeritus hoogleraar suicidepreventie, initiatiefnemer van de petitie).

 

Praten over zelfdoding kan bij de landelijke hulplijn 113 Zelfmoordpreventie telefoon: 

0900-0113 of www.113.nl

Van mei tot en met augustus bijna 3 miljoen verkeersovertredingen

Gemaakt: Dinsdag, 08 oktober 2019 22:01

NEDERLAND - In het tweede tertiaal (mei t/m augustus) van 2019 zijn 2.974.497 verkeersovertredingen geconstateerd op grond van de Wet administratiefrechtelijke handhaving verkeersvoorschriften (Wahv). Dat is minder dan in dezelfde periode een jaar eerder, toen werden 3.230.893 verkeersboetes opgelegd onder meer voor te hard rijden, door rood licht rijden en handheld bellen. Dat blijkt uit het tweede tertiaaloverzicht Wahv 2019*.


In het tweede tertiaal van 2019 daalde vooral het aantal op kenteken geconstateerde verkeersovertredingen op grond van de Wahv: 2.801.327 in de maanden mei t/m augustus dit jaar, tegen 3.122.969 in dezelfde periode vorig jaar.

 

Vorig jaar waren er relatief weinig staandehoudingen. Dit was een gevolg van de acties die de politiebonden voerden in de zomermaanden van 2018 in verband met de cao-onderhandelingen. Mede daardoor is in het tweede tertiaal van dit jaar een stijging te zien van 107.924 in de maanden mei t/m augustus vorig jaar naar 173.170 dit jaar.

 

Bellen en appen op de fiets
Met ingang van 1 juli 2019 is het wettelijk verboden elektronische apparaten zoals mobiele telefoons, vast te houden tijdens het fietsen. Hiervoor zijn in totaal 9.248 boetes verstuurd in de maanden juli en augustus. Het totaal aantal boetes voor handheld telefoongebruik is mede daardoor het afgelopen tertiaal bijna verdubbeld van 23.268 in de maanden mei t/m augustus 2018 naar 44.540 dit jaar.

 

Snelheidsovertredingen
De meeste verkeersboetes worden opgelegd voor te hard rijden: 2.470.294 in tweede tertiaal van 2019, tegen 2.793.407 in dezelfde periode een jaar eerder. Het merendeel van deze verkeersovertredingen wordt geconstateerd met digitale handhavingsmiddelen op kenteken. In de maanden mei t/m augustus van 2019 zijn 1.276.010 snelheidsovertredingen geconstateerd met behulp van een flitspaal, 706.585 met een trajectcontrole en 462.689 middels mobiele radarsets.

 

Buitenlandse verkeersovertreders
In het tweede tertiaal van 2019 zijn 381.122 verkeersboetes naar een buitenlandse verkeersovertreder verstuurd. Dat is minder dan de 429.044 in dezelfde periode in 2018.

 

* Het viermaandelijks overzicht van de verkeersboetes op grond van de Wet administratiefrechtelijke handhaving verkeersvoorschriften (Wahv), ofwel Wet Mulder, wordt samengesteld door het ministerie van Justitie en Veiligheid, politie, het CJIB en het Openbaar Ministerie (OM).

Twee gewonden bij botsing tussen fietser en brommerbestuurder op de Scherpenzeelseweg in Barneveld

Gemaakt: Woensdag, 09 oktober 2019 16:38

BARNEVELD - Op de Scherpenzeelseweg in Barneveld zijn woensdsgmiddag twee gewonden gevallen bij een ongeval. Een bestuurder van een schakelbrommer kwam een groep fietsers tegemoet en botste daarbij frontaal tegen een fietser, beide personen kwamen ten val.

 

Twee ambulances en de politie kwamen ter plaatse. Beide personen zijn onderzocht in de ambulance en daarna is de fietser met hoofdletsel met spoed afgevoerd naar het ziekenhuis. De bestuurder van de schakelbrommer is met de andere ambulance meegegaan naar het ziekenhuis. Het fietspad is afgezet in afwachting van het verkeersonderzoek.

Ontsnapte tbs'er opgepakt in Parijs

Gemaakt: Woensdag, 09 oktober 2019 21:16

NIJMEGEN / PARIJS - De 40-jarige ontsnapte tbs'er Ronald van Z. is woensdag opgepakt in Parijs. Van Z. uit Harskamp nam vrijdag 4 oktober de benen tijdens een verlof vanuit de Nijmeegse Pompekliniek. Daar zat hij vast wegens zedendelicten.


De moeder van de veroordeelde tbs'er zegt tegen Omroep Gelderland dat haar zoon is opgepakt. Van Z. ontsnapte vrijdag in Nijmegen op de fiets aan zijn begeleiding. De politie maakte na drie dagen zijn naam publiekelijk bekend in de hoop op tips van getuigen. Ook werd een foto verspreid.

 

Onderhandelpoging
De tbs'er probeerde te onderhandelen over zijn terugkeer. Van Z. zei in een e-mailwisseling met Omroep Gelderland ondergedoken te blijven totdat twee medewerkers zouden opstappen. De Pompekliniek ging niet in op die eis.

 

Verlof ingetrokken
De ontsnapping was voor de Pompekliniek wel aanleiding om alle verloven in te trekken. Het was namelijk de derde keer in korte tijd dat een cliënt het hazenpad koos. Dat leidde tot verontwaardiging in de omgeving en bij de Nijmeegse burgemeester Hubert Bruls.

 

De kliniek heeft inmiddels laten weten mee te doen aan een experiment met enkelbanden voor tbs-veroordeelden. Dat moet ontsnappingen in de toekomst verhinderen.

Vrouw bekneld bij frontale aanrijding in Stoutenburg

Gemaakt: Donderdag, 10 oktober 2019 16:10

STOUTENBURG - Donderdagmorgen 10 oktober heeft er een ernstig ongeval plaatsgevonden aan de Horsterweg in Stoutenburg. Rond 9.30 uur kwamen door nog onbekende oorzaak twee personenauto's frontaal met elkaar in botsing waarbij één auto half in de sloot belandde.

 

Eén slachtoffer is met hulp van de brandweer uit haar auto gehaald. Een trauma-arts is ingevlogen per traumahelikopter om het ambulancepersoneel te assisteren. Beide bestuurders zijn per ambulance naar het ziekenhuis vervoerd.

 

De Verkeersongevallen Analyse van de politie doet onderzoek naar het ongeval

Wie mist geluidsapparatuur uit auto?

Gemaakt: Donderdag, 10 oktober 2019 17:03

REGIO - De politie heeft een aantal goederen aangetroffen waarvan zij het vermoeden hebben dat ze van diefstal afkomstig zijn. De politie kan bij deze goederen geen aangiftes vinden. Daarom zijn zij op zoek naar de eigenaren.

 

Ben jij of ken jij de eigenaar van deze goederen? Bel dan met de politie via telefoonnummer 0900-8844. Daarbij kan je het registratienummer 2019449507 doorgeven.

Aanrijding op de A1 bij Barneveld zorgt voor file

Gemaakt: Zaterdag, 12 oktober 2019 16:54

BARNEVELD - Op de A1 bij Barneveld is zaterdagmiddag een ongeval gebeurd. Omstreeks 15:05 uur kwamen op de linker rijbaan ter hoogte van de afrit naar de A30 drie personenauto's net elkaar in botsing. De kop- staartaanrijding zorgde voor een file van ruim 4 kilometer met een vertraging van ruim 10-minuten. Niemand raakte bij de aanrijding gewond.

 

Twee van de drie voertuigen konden met lichte schade uiteindelijk verder rijden. De derde auto moest door een bergingsbedrijf worden afgesleept.

 

De wegbeheerder sloot de linker rijbaan af terwijl een medewerker van Rijkswaterstaat het ongeval beveiligde.

Politie waarschuwt voor valse ‘Win een Jeep Cherokee’-actie op Facebook

Gemaakt: Zondag, 13 oktober 2019 16:41

Sinds enkele dagen gaat er een nieuwe oplichting over het internet. Een zogenaamde winactie van 'Freebie Centraal' verzamelde met een deel en like actie van een Jeep Cherokee in minder dan één dag meer dan 141.000 reacties, 154.000 deelacties en 52.000 likes in Nederland en België. Maar als je een beetje je verstand gebruikt, snap je dat er niets te halen valt.

 

Vals
De foto's zijn vals. Ze zijn gestolen van een of andere autodealer. Er worden ook verschillende auto's gebruikt.

 

Met het dromerige vooruitzicht van een mooie Jeep in je garage proberen de criminelen achter de actie aan je persoonlijke gegevens te komen. "We raden iedereen aan spoedig wachtwoorden aan te passen en creditcardtransacties te controleren", meldt de politie.

Geen taakstraf maar celstraf voor geweld tegen hulpverleners

Gemaakt: Maandag, 14 oktober 2019 16:47

NEDERLAND - Het kabinet wil dat geweld tegen politie en hulpverleners altijd moet worden bestraft met een celstraf. Dat blijkt uit een wetsvoorstel van de ministers Dekker (voor Rechtsbescherming) en Grapperhaus (Justitie en Veiligheid). 'Dit is een belangrijke steun in de rug van alle politiemensen', zegt Ruud Verkuijlen, programmamanager geweld tegen politieambtenaren.


'Politiemensen zijn stuk voor stuk professionals', zegt Verkuijlen, 'werkzaam op straat voor de veiligheid van anderen, die hun werk zo goed mogelijk willen doen. Agressie en geweld horen daar niet bij. Wanneer daarvoor een taakstraf wordt gegeven druist dat in tegen het rechtvaardigheidsgevoel van politiemensen. Het zou mooi zijn als van dit taakstrafverbod een afschrikwekkende werking uitgaat.'

 

Geweld afgelopen weekend
Afgelopen weekend waren opnieuw incidenten waarbij politiemensen werden belaagd. In Doetinchem grepen agenten in bij een massale vechtpartij. Daarbij keerde een groeiende groep zich tegen de politie. Uiteindelijk stonden acht politiemedewerkers tegen zo'n vijftig man. Er werd fors op de politie ingetrapt en -geslagen. Na de komst van versterking uit heel Oost-Nederland kon de rust worden teruggebracht. Vier raddraaiers zijn aangehouden.

 

Roosendaal
Ook in Roosendaal waren er aanhoudingen. Daar ging het zaterdagnacht mis toen bij een café opstootjes waren ontstaan. Het escaleerde toen agenten een flauwgevallen meisje uit het café haalden. Een deel van het uitgaanspubliek gooide met glas en vuurwerk naar de agenten. Zij zagen zich gedwongen om de wapenstok te gebruiken. Drie mensen zijn aangehouden.

Boeren vanuit het hele land gaan de snelwegen op richting De Bilt en Den Haag

Gemaakt: Woensdag, 16 oktober 2019 05:44

REGIO - In de vroege ochtend van  woensdag 16 oktober zijn honderden tractoren op weg gegaan richting De Bilt en Den Haag. Een nieuwe protestdag is hiermee begonnen.

 

Vanuit Friesland en Groningen is een kilometers lange stoet vertrokken via de A6 naar het zuiden. Boeren uit de Noordoostpolder sluiten bij Emmeloord aan. Boeren vanuit de Gelderse Vallei staan klaar om bij Barneveld de A1 op te gaan.

 

De boeren demonstreren woensdag opnieuw tegen de stikstofmaatregelen. Ze beginnen hun actie 's ochtends in de gemeente De Bilt, nabij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM), en rijden rond het middaguur door naar Den Haag.

 

Er wordt gewaarschuwd voor verkeerschaos in het hele land. Rijkswaterstaat adviseert weggebruikers om de snelwegen rond Utrecht zoveel mogelijk te mijden in verband met het boerenprotest.

Tractor volledig in vlammen op boerenerf in Woudenberg

Gemaakt: Vrijdag, 18 oktober 2019 18:07

WOUDENBERG - Op een boerenerf aan de Voskuilerdijk in Woudenberg stond vrijdagmiddag een tractor. De brandweer van scherpenzeel rukte rond 17:35 uur uit.

 

Bij aankomst waren boven de boerderij grote zwarte rook pluimen te zien. De tractor was niet meer te redden en brandde volledig uit. Over de oorzaak van de brand is nog niets bekend.

Samsung raadt aan vingerafdrukken van toestellen te wissen vanwege veiligheidsprobleem

Gemaakt: Zaterdag, 19 oktober 2019 17:10

NEDERLAND - Samsung raadt gebruikers van verschillende smartphonemodellen aan om alle digitale vingerafdrukken te wissen die op hun toestel zijn opgeslagen. De oorzaak is een probleem bij het identificatiesysteem, waardoor de toestellen ook door iemand anders ontgrendeld kunnen worden.

 

Samsung raadt de gebruikers van de smartphones Galaxy Note10, 10+ en Galaxy S10, S10+, en S10 5G aan om alle geregistreerde digitale vingerafdrukken te verwijderen en ze opnieuw te registreren.

 

Het probleem is gelinkt aan bepaalde schermbeschermers in siliconen, die de vingerafdruksensoren verstoren. Het advies is om bepaalde schermbeschermers in siliconen te verwijderen totdat er een update is voor het probleem. Deze update wordt volgende week verwacht.