Redactie 112 0 reactie(s) di 29 maart 2016, 17:31

Brandweer Woudenberg rukt vanaf morgen uit bij reanimatie

Laatste update: 1 jaar geleden

WOUDENBERG – Vanaf 30 maart 12.00 uur starten negen brandweerposten met uitrukken bij reanimaties. 24 van de 67 posten in Utrecht deden dit al. In situaties waarin elke seconde telt, kan de brandweer vaak eerder ter plaatse zijn bij een vermoedelijke reanimatie dan een ambulance.

De tien posten In alfabetische volgorde starten morgen de volgende posten:

  • Driebergen-Rijsenburg
  • Hagestein
  • Leidsche Rijn
  • De Meern
  • Schepenbuurt
  • Vleuten-Haarzuilens
  • Voordorp
  • Woudenberg
  • Zuilen

Brandweer vaak snel ter plaatse

Als een onwelwording wordt gemeld bij de alarmcentrale en men vermoedt dat het om een reanimatie gaat wordt een ambulance gealarmeerd om met de grootst mogelijke spoed ter plaatse te gaan. Vanaf 30 maart wordt in de bovenstaande gebieden bij een dergelijke melding ook de brandweerpost gealarmeerd. Dit omdat de brandweer vaak zeer snel ter plaatse kan zijn bij een vermoedelijke reanimatie.

Als een ambulance direct beschikbaar is in de buurt wordt de brandweer overigens niet gealarmeerd.

Brandweerwagen in de straat

De meest opvallende verandering die zal worden opgemerkt is het feit dat een brandweervoertuig in de straat te zien zal zijn bij een reanimatie. Deze rijdt met zwaailicht en sirene aan in dit geval. Natuurlijk zal ook de ambulancedienst met zwaailicht en sirene aankomen.

Succesvolle pilot

Uit een pilot met meerdere brandweerposten in de Veiligheidsregio Utrecht (VRU) is gebleken dat de brandweer vaak eerder ter plaatse kan zijn dan de ambulancedienst. De brandweer kan dan starten met reanimeren, inclusief het gebruik van een AED. Dit is natuurlijk zeer belangrijk in een situatie waar elke seconde telt. Uit de pilot is gebleken dat bij een reanimatie vaker succes wordt geboekt als ook de brandweer wordt gealarmeerd. Dat komt door de tijdwinst, maar ook door de goede samenwerking tussen de hulpdiensten.

Regionale plannen

Het Algemeen Bestuur (AB) van de VRU heeft besloten dat alle brandweerposten in de provincie op onwelwordingen gaan rijden. De invoering vindt gefaseerd plaats. Na morgen zijn 33 van de 67 brandweerposten operationeel, later dit jaar volgen ook de andere brandweerposten.

Deel dit artikel

Reacties

Reageren op dit artikel is niet meer mogelijk

Ook interessant

Weersverwachting Scherpenzeel

Volg ons

Volg ons

Copyright © 112Scherpenzeel
!

Ads

Advertenties worden geblokkeerd

Oeps! Onze advertenties worden geblokkeerd. Dit vinden wij jammer, want dankzij de advertenties is deze website gratis toegankelijk.

Steun ons alsjeblieft door deze Adblock-extensies of -software uit te schakelen.

Liever geen cookies voor gepersonaliseerde advertenties? Ga naar onze Privacy pagina en pas je keuze aan.