Helikopters van defensie oefenen met tactisch laagvliegen
Laatst bijgewerkt: zondag 22 aug 2021 om 11:45 uurREGIO – In week 38 en 41 2016 oefent het ministerie van Defensie met tactisch laagvliegen met helikopters boven de Betuwe, het Maas-Waalgebied en de Veluwe. De helikoptertraining is om helikopterbemanningen op te leiden tot instructeur.
Vliegers en loadmasters van Chinook, Cougar en Apache specialiseren zich met de cursus onder meer in het tactisch optreden en het samenwerken met eenheden van andere krijgsmachtdelen. De geslaagden dragen hun kennis straks weer over aan collega’s van het eigen squadron. Er wordt onder andere aandacht besteed aan het omzeilen van vijandelijke grond- en luchtgebonden radarsystemen.
De vliegmissies staan in het teken van gevechten tegen radargeleide en infrarood (IR) wapensystemen, kleine grondwapens en vliegtuigen. Op 22 en 23 september 2016 wordt per helikoptertype geoefend. Hiervoor zijn drie gebieden aangevraagd, waarbij zo veel mogelijk gebruik gemaakt wordt van de bestaande laagvlieggebieden. In week van 41 van 10 t/m 14 oktober 2016 gebeurt dit met de verschillende types gezamenlijk.
Iedere deeloefening bestaat uit een theoriegedeelte gevolgd door praktijkoefeningen. Tijdens de oefeningen ligt de nadruk op uitvoering, instructie, evaluatie en standaardisatie van verschillende missies.
Ontheffing
Voor de oefening is een ontheffing verleend. Deze en informatie over vliegbewegingen zijn terug te vinden op internet, zie www.defensie.nl/onderwerpen/vliegbewegingen-en-oefeningen/inhoud/militaire-vluchten, of Teletekst pagina 766. De beschikking is op 21 september gepubliceerd in de Staatscourant onder het nummer MLA/135/2016, zie https://zoek.officielebekendmakingen.nl/zoeken/staatscourant.
Informatie vliegbewegingen
Informatie over vliegbewegingen is terug te vinden op internet, zie www.defensie.nl via ‘Militaire vluchten’ of Teletekst pagina 766.
Klachten
Militaire vliegbewegingen worden zorgvuldig voorbereid. Dit is van essentieel belang voor de vliegende eenheden, maar ook voor de omgeving. Het kan zijn dat omwonenden toch overlast ondervinden. Eventuele klachten kunnen worden ingediend via www.defensie.nl onder ‘klachten geluidsoverlast’ of via telefoonnummer 0161-296100 of het gratis nummer 0800-0226033.
Reacties met de meeste stemmen
Actieve discussies
Recente reacties