Scherpenzeel zoekt burgerhulpverleners
Laatst bijgewerkt: zondag 22 aug 2021 om 15:16 uurSCHERPENZEEL – De gemeente Scherpenzeel is op zoek naar minimaal 100 inwoners die willen leren hoe zij iemand, met een hartstilstand, moeten reanimeren. Want als iedere seconde telt, is het goed als er mensen zijn die snel ter plaatse zijn en hulp kunnen bieden. Naast de inzet van de Brandweer Scherpenzeel, die in dit soort situaties ook eerste hulp verleent, ontstaat zo een groter netwerk van inwoners dat levens kan redden.
Gemeente Scherpenzeel wil een dekkend netwerk van burgerhulpverleners. Burgemeester Ben Visser van de gemeente Scherpenzeel maakte dat vandaag bekend. Hij deed dit bij de brandweerkazerne aan ’t Zwarte Land waar hij Harrie Kievith, inwoner van Scherpenzeel en brandweerman, bedankte voor zijn inzet bij de succesvolle reanimatie van Gea Velthuizen.
Automatische Externe Defibrillatoren (AED’s)
Het plan voor het opzetten van een netwerk van burgerhulpverleners bestaat uit twee delen:
De gemeente Scherpenzeel en Ambulancezorg Midden-Nederland hebben de afgelopen maanden alle zogenoemde Automatische Externe Defibrillatoren (AED’s) die in Scherpenzeel aanwezig zijn in kaart gebracht. Door het gebruik van de AED kan het hartritme zich weer herstellen. Zonder AED zou dit niet kunnen. Veel AED’s zijn niet 24/7 toegankelijk. De gemeente Scherpenzeel probeert om de AED’s wél 24/7 toegankelijk te maken en neemt binnenkort contact op met de locaties waar deze AED’s zijn met het verzoek om de AED’s op een beter toegankelijke plek te hangen.
De gemeente Scherpenzeel en het Oranje Kruis organiseren, in samenwerking met Ambulancezorg Midden-Nederland, na de zomervakantie een marathon waarop minimaal 100 inwoners worden getraind als burgerhulpverlener.
Burgemeester Visser: “We hopen op deze manier dat – als het er echt op aankomt en iedere seconde telt – met een grote groep inwoners levens kunnen worden gered. De Brandweer Scherpenzeel heeft dat verschillende keren met succes gedaan. Samen met hen staan we met nóg meer mensen klaar als dat nodig is.”
Grote groep inwoners
De gemeente Scherpenzeel hoopt dat zo een grotere groep inwoners ontstaat dat door middel van de app van HartslagNu wordt gealarmeerd in het geval ergens in de gemeente hulp nodig is. In combinatie met een dekkend netwerk van toegankelijke AED-apparaten én de blijvende inzet van de brandweer, denkt de gemeente Scherpenzeel dat nóg sneller hulp kan worden geboden.
Reacties met de meeste stemmen
Actieve discussies
Recente reacties