Logo 112Scherpenzeel

Redactie landelijk 0 reactie(s) wo 15 februari 2023, 17:17

Remember Together: 24-2. Stilstaan bij 1 jaar oorlog Oekraïne

UTRECHT – Op 24 februari vindt in en rondom Jaarbeurs een landelijke bijeenkomst plaats voor vluchtelingen uit Oekraïne in Nederland. Het programma staat in het teken van stilstaan bij 1 jaar oorlog, herdenken, ontmoeten en elkaar steun en hoop geven voor de toekomst.

Eind 2022 ontstond binnen de Oekraïense gemeenschap in Utrecht de gedachte om met vluchtelingen uit Oekraïne uit de rest van Nederland samen te komen op 24 februari. Om stil te staan bij de dag van de Russische inval een jaar eerder in 2022. De locatie is Jaarbeurs in Utrecht. Het is de plek die voor een groot deel van de vluchtelingen uit Oekraïne het eindpunt van hun vlucht markeerde en het startpunt werd van hun verblijf in Nederland.

Oekraïne verrijst op de Utrechtse beursvloer

Op de beursvloer van hal 1 komt een enorme landkaart van de Oekraïne met 25 plekken die staan voor alle Oekraïense steden en regio’s, de zogenaamde Oblasts. Op deze plekken kunnen Oekraïense regio- en stadgenoten elkaar ontmoeten, herdenken, verhalen en beelden delen. Kinderen kunnen hier een tekening maken die naar de betreffende plaats in Oekraïne gestuurd wordt. Elke Oblast heeft een eigen herdenkingsplek. Het programma start om 11.00 uur en eindigt om 17.00 uur.

“The Walk of Hope”

Vanaf 10.30 uur wordt voorafgaand aan het programma “The Walk of Hope” gelopen. De route volgt de weg die vele duizenden vluchtelingen het afgelopen jaar aflegden tussen Utrecht CS en Jaarbeurs Hal 5. Langs de duidelijk gemarkeerde route is op zuilen te zien en te lezen wat er door de vluchtelingen en hulpverleners heen ging bij aankomst en ontvangst. De wandeling is zowel voor vluchtelingen uit Oekraïne als voor Nederlanders.

Herdenken en verbinden: Remember Together

Het motto van de dag is “Remember Together”. De thema’s herdenken en verbinden staan centraal. Niet alleen tussen de vluchtelingen uit Oekraïne, maar ook met de talloze Nederlanders die hen het afgelopen jaar hebben bijgestaan. Denk hierbij aan leden van de gastgezinnen, vrijwilligers, hulpverleners en medewerkers van de veiligheidsregio’s en overheden. Zij zijn van harte welkom. Tickets voor het bijwonen van de dag zijn beschikbaar op www.24lyutoho.nl

Reacties

Reageren op dit artikel is niet meer mogelijk

Ook interessant

Weersverwachting Scherpenzeel

Volg ons

Volg ons

Copyright © 112Scherpenzeel
!

Ads

Advertenties worden geblokkeerd

Oeps! Onze advertenties worden geblokkeerd. Dit vinden wij jammer, want dankzij de advertenties is deze website gratis toegankelijk.

Steun ons alsjeblieft door deze Adblock-extensies of -software uit te schakelen.

Browsers als Firefox en DuckDuckGo staan soms te strikt ingesteld waardoor onze website niet goed werkt. Pas deze instelling aan of zet onze website op de whitelist.