
Wanneer bel je 112?
Laatst bijgewerkt: donderdag 9 nov 2023 om 17:00 uurIedereen kent het noodnummer 112. Dit nummer geldt niet alleen voor Nederland, maar ook voor andere landen binnen Europa. In 1997 is namelijk dit nummer ingevoerd door alle landen die lid zijn van de Europese Unie. Waar je dan ook bent binnen de EU, je kunt altijd 112 bellen bij nood voor politie, brandweer of ambulance.
Maar wanneer bel je nu precies 112? Wanneer is de nood zo hoog dat dit is geoorloofd? Je mag namelijk niet bij elk wissewasje dit nummer gebruiken. Zo is het niet geoorloofd de brandweer op 112 te bellen als je kat in de boom zit of als je dochter haar pols heeft verstuikt, toen ze van haar driewieler is gevallen.
Wanneer wel 112 bellen?
Het alarmnummer 112 is bedoeld voor noodsituaties waarin onmiddellijke hulp van de politie, brandweer of ambulance vereist is. Zo moet je 112 bellen in de volgende noodsituaties:
- Medische noodsituaties: als iemand ernstig ziek is, gewond raakt of in levensgevaar verkeert, zoals bij een hartaanval, beroerte, zwaar letsel, bewusteloosheid of ernstige ademhalingsproblemen.
- Brand: bij branden die zich snel verspreiden of waarbij levens in gevaar zijn, moet je onmiddellijk 112 bellen.
- Criminaliteit: als je getuige bent van een ernstig misdrijf, zoals een overval, inbraak, geweldsdelict of ontvoering.
- Verkeersongevallen: bij ernstige verkeersongevallen waarbij letsel is opgetreden of wanneer er gevaarlijke situaties op de weg zijn.
- Dreigende situaties: als je denkt dat jezelf of anderen in gevaar zijn en onmiddellijke hulp nodig hebben.
Het is belangrijk om 112 alleen te bellen in echte noodsituaties, omdat onnodige oproepen de respons op echte noodsituaties kunnen vertragen. Wanneer je 112 belt, geef duidelijk en rustig alle benodigde informatie door en volg de instructies van de hulpverleners op. Zorg ervoor dat je weet waar je bent en wat er aan de hand is, zodat de hulpdiensten snel kunnen reageren.
Wel politie maar geen spoed?
Het kan voorkomen dat de situatie niet levensbedreigend is of op heterdaad, maar dat je toch de politie wilt inlichten. In dit geval bel je met het landelijke nummer van de politie en dat is: 0900-8844. Je kunt dan denken aan bijvoorbeeld de volgende situaties:
- Algemene vragen voor de politie
- Geluidsoverlast
- Burenruzie
- Hard rijdende auto’s op een woonerf
- Baldadig gedrag van jongeren
Wat te doen bij medische kwesties
Als je een medisch probleem hebt dat niet acuut is, zoals een alledaagse ziekte, lichte verwondingen of klachten die geen onmiddellijke medische interventie vereisen, bel dan geen 112 maar je huisarts of de huisartsenpost. Zij helpen je verder. Ze kunnen je bijvoorbeeld doorverwijzen naar een polikliniek of een afspraak maken bij de huisarts.
Wat te doen bij dierennood
Ook bij een dier in nood is het niet de bedoeling dat je 112 belt. Mocht je getuige zijn van een dier dat verwaarloosd is, mishandeld wordt of misschien betrokken is bij een ongeluk, dan bel je het nummer 144. Dit is een landelijk nummer en de lijn wordt 24 uur per dag bemand. De politie komt dan samen met, afhankelijk van het noodgeval, een dierenambulance of brandweer in actie. Mocht er sprake zijn van verwaarlozing of mishandeling, dan doet de politie ook onderzoek naar de daders.
De volgende gevallen kan je rapporten via 144:
- Dieren in nood in of op het ijs
- Aangereden dieren
- Losgeslagen dieren die een gevaar vormen voor mensen
- Verwaarloosde dieren
- Mishandelde dieren
- Dieren in nood
Het betreft hier zowel huisdieren als wilde dieren.
Wat te doen bij illegale kansspelen
Mocht je tegen een illegale speelhal aanlopen, zoals een achteraf zaaltje waar een illegaal pokertoernooi wordt gehouden, dan wil je hier natuurlijk wat aan doen. Of mocht je stuiten op een illegaal onlinecasino, dan wil je ook dit aangeven om de legale markt te beschermen. Dit zijn namelijk beide serieuze overtredingen waarbij er sprake is van het witwassen van geld en andere criminele activiteiten. Ook in deze gevallen die toch uiterst ernstig zijn, bel je niet het noodnummer 112. In dit geval doe je aangifte op de website van de kansspelautoriteit, deze instantie ziet erop toe dat de kansspelwetgeving voor zowel offline als online wordt nageleefd.
Wat te doen bij internetcriminaliteit
Het moge duidelijk zijn dat je hier ook geen 112 voor belt, maar wat moet je dan doen? Het is bij internet criminaliteit zoals fraude, oplichting, identiteitsdiefstal of cyberaanvallen belangrijk om snel en doeltreffend te handelen. Dit om jezelf te beschermen, de daders verantwoordelijk te stellen en om herhaling te voorkomen. Ten eerste moet je de misdaad melden bij je lokale politie. Hierbij geef je zo veel mogelijk details over wat er is gebeurd. Bewaar alle communicatie en documentatie met betrekking tot de misdaad. Verder kunnen we nog enkele tips geven:
- Blokkeer de dader indien er sprake is van cyberstalking of ongewenst communicatie, op alle online platforms en pas je privacy instellingen aan.
- Wijzig wachtwoorden indien je vermoedt dat je online accounts zijn gehackt en gebruik unieke en sterke wachtwoorden.
- Controleer je bankrekeningen en blokkeer deze als dat nodig is. Indien er sprake is van financiële fraude, meld dit dan bij je bank en creditcardmaatschappij.
- Wees voorzichtig met het delen van persoonlijke informatie online, vooral met onbekenden. Wees op je hoede voor phishing-e-mails en telefoongesprekken waarbij persoonlijke informatie wordt gevraagd.
- Houd je apparaten up-to-date om jezelf te beschermen tegen malware en virussen.
- Lees van je fouten, blijf op de hoogte van nieuwe bedreigingen en neem maatregelen om jezelf te beschermen.
Reacties met de meeste stemmen
Actieve discussies
Recente reacties